Jakość wody
JAKOŚĆ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI, 2024r. |
|||||
WSKAŹNIK JAKOŚCI WODY | JEDNOSTKA | STACJA UZDATNIANIA WODY | SIEĆ WODOCIĄGOWA | NDS wg normy | |
Polskiej1 | Unii Europ.2 | ||||
Mętność | NTU | <0,25 | <0,25 | 1 | akcept.3 |
Barwa | mgPt/l | 5 | 5 | akcept.3 | akcept.3 |
Zapach | TON | 1 | 1 | akcept.3 | akcept.3 |
Smak | TFN | 1 | 1 | akcept.3 | akcept.3 |
Chlor wolny | mg/l | 0,20 | <0,05 | 0,3 | _ |
Stężęnie jonów wodoru (pH) | _ | 7,9 | 7,8 | 6,5-9,5 | 6,5-9,5 |
Przewodność elektryczna właściwa | µS/cm | 693 | 693 | 2500 | 2500 |
Ołów (Pb) | µg/l | <0,50 | <0,50 | 10 | 10 |
Kadm (Cd) | µg/l | <0,50 | <0,50 | 5 | 5 |
Miedź (Cu) | mg/l | <0,0020 | <0,0020 | 2,0 | 2,0 |
Chrom (Cr) | µg/l | 0,59 | <4,0 | 50 | 50 |
Rtęć (Hg) | µg/l | <0,10 | <0,10 | 1 | 1 |
Sód (Na) | mg/l | 37,0 | 30,0 | 200 | 200 |
Glin (Aluminium) (Al) | µg/l | 41,0 | 40,0 | 200 | 200 |
Mangan (Mn) | µg/l | <10 | <10 | 50 | 50 |
Żelazo | µg/l | <20 | <20 | 200 | 200 |
Arsen (As) | µg/l | <1,0 | <1,0 | 10 | 10 |
Nikiel (Ni) | µg/l | 0,81 | <5,0 | 20 | 20 |
Selen (Se) | µg/l | <1,0 | <1,0 | 10 | 10 |
Antymon (Sb) | µg/l | <1,0 | <1,0 | 5 | 5 |
Bor (B) | mg/l | 0,037 | 0,052 | 1,0 | 1,0 |
Ogółem węgiel organiczny OWO | mg/l | 6,7 | - | bez nieprawidłowych zmian | |
Utlenialność z KMnO4 |
mg/l | 3,6 | 3,5 | 5,0 | 5,0 |
Chlorki (Cl -) | mg/l | 73 | 62 | 250 | 250 |
Siarczany (SO42-) | mg/l | 100 | 100 | 250 | 250 |
Fluorki (F-) | mg/l | 0,10 | <0,10 | 1,5 | 1,5 |
Bromiany | µg/l | <1,0 | <1,0 | 10 | 10 |
Amonowy jon (NH4+) | mg/l | 0,12 | 0,16 | 0,5 | 0,5 |
Azotany (NO3-) | mg/l | <4,50 | <4,50 | 50 | 50 |
Azotyny (NO2-) | mg/l | <0,03 | <0,03 | 0,5 | 0,5 |
Cyjanki | µg/l | 0,10 | 0,10 | 50 | 50 |
Benzeno(a)piren | µg/l | <0,002 | <0,002 | 0,010 | 0,010 |
Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych WWA | µg/l | <0,005 | <0,005 | 0,10 | 0,10 |
Akryloamid | µg/l | <0,040 | <0,040 | 0,10 | |
Epichlorohydryna | µg/l | <0,025 | <0,025 | 0,10 | 0,10 |
1,2 - Dichloroetan | µg/l | <0,5 | <0,5 | 3,0 | 3,0 |
Trichlorometan (chloroform) | mg/l | 0,006 | 0,014 | 0,030 | 0,030 |
Bromodichlorometan | mg/l | <0,001 | <0,001 | 0,015 | |
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu (suma trichloroetylenu i tetrachloroetylenu) | µg/l | <1,0 | <1,0 | 10 | 10 |
Suma trihalometanów (THM) | µg/l | 5,6 | <18 | 100 | 100 |
Benzen | µg/l | <0,25 | <0,25 | 1,0 | 1,0 |
Suma pestycydów | µg/l | <0,010 | <0,010 | 0,50 | 0,50 |
Chlorek winylu | µg/l | <0,10 | <0,10 | 0,50 | 0,50 |
Tryt | Bq/l | <3,5 | <3,5 | 100 | 100 |
226Rad | Bq/l | 0,03 | - | ≤ 0,5 | - |
228Rad | Bq/l | <0,2 | - | ≤ 0,2 | - |
222Radon | Bq/l | 6,6 | - | ≤ 100 | |
Dawka orientacyjna | mSv/rok | <0,030 | <0,030 | 0,10 | 0,10 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±20C po 72h | jtk/1ml | 0 | 0 | BNZ 4 | _ |
Enterokoki kałowe | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfingens łącznie ze sporami | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 |
OBJAŚNIENIA DO TABELI | |||||
1 NDS PL - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 11.12.2017, poz. 2294). | |||||
2 NDS UE - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg Dyrektywy Unii Europejskiej nr 98/83/EEC z dnia 3.XI.1998 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi | |||||
3 akcept. - Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian | |||||
4 BNZ - bez nieprawidłowych zmian | |||||
Ze względu na liczne pytania naszych Klientów dotyczące jednostek twardości wody (np. do konfiguracji zmywarek do naczyń) zamieszczamy poniżej tabelę wartości średnich twardości wody w różnych jednostkach. | |||||
TWARDOŚĆ WODY DOSTARCZANEJ DO TARNOBRZESKIEJ SIECI WODOCIĄGOWEJ | |||||
Rodzaj wody | [mval/dm3] | [mmol/dm3] | [mgCaCO3 / dm3] | stopnie niemieckie [on] | stopnie francuskie [of] |
Woda średnio - twarda/twarda | 7,0 | 3,5 | 345 | 19 | 36 |
SKALA OPISOWA TWARDOŚCI WODY | |||||
Stopień twardości wody | [mval/dm3] | [mmol/dm3] | [mgCaCO3 /dm3] | stopnie niemieckie [on] | stopnie francuskie [of] |
woda bardzo miękka | <2 | < 1,0 | <100 | <5,6 | 0 -10 |
woda miękka | 2 -4 | 1,0 - 2,0 | 100 - 200 | 5,6 - 11,2 | 10 - 20 |
Woda średnio - twarda | 4 - 7 | 2,0 - 3,5 | 200 - 350 | 11,2 - 19,6 | 20 - 40 |
Woda twarda | 7 - 11 | 3,5 - 5,5 | 350 - 550 | 19,6 - 30,8 | 40 - 50 |
Woda bardzo twarda | > 11 | > 5,5 | > 550 | > 30,8 | > 50 |
Twardość wody jest jej naturalną własnością wynikającą z obecności rozpuszczonych w wodzie składników mineralnych - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu. Parametr ten jest jednym ze wskaźników charakteryzujących jakość wody surowej i uzdatnionej. Przepisy unijne twardości nie normują. Obowiązujące w kraju Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 11.12.2017, poz. 2294) wartość twardości określa w granicach od 60 do 500 mg CaCO3/dm3. Życiodajne, odpowiadające za prawidłowy rozwój sole mineralne powodują, że rośnie stopień twardości. Niezbędne w diecie człowieka wapń, magnez oraz lit, cynk i inne minerały lepiej przyswajane są z wody niż z pożywienia, dlatego zgodnie ze starymi przepisami twardość zalecana ze względów zdrowotnych powinna mieścić się w granicach 60 - 500 mgCaCO3/dm3. |